Räddningsarbete kring vraket. Foto: Igor Kovalenko/Scanpix.

Passagerarplan störtade i Kirgizistan

Uppdaterad 23:54
Ett passagerarflygplan störtade på söndagen strax efter start från flygplatsen i Kirgizistans huvudstad Bisjkek. Ett stort antal människor har omkommit men det är ännu oklart hur många.

Enligt uppgifter på söndagskvällen har 68 människor omkommit. Ett 20-tal personer ska ha överlevt kraschen. Planet var på väg till iranska Mashad.

Planet var en Boeing 737 som ägdes av Itek air, ett privat kirgizistanskt bolag. Men det flögs av iranska Iran Aseman Airlines.

Itek Air är svartlistat av EU och får inte flyga inom Europa för att det inte klarar säkerhetskraven.

Planet fick problem tio minuter efter start och meddelade flygledarna att det skulle återvända till flygplatsen Manas. Men det störtade före landning två kilometer utanför flygplatsen. Alldeles i närheten ligger en amerikansk militärbas. Och det var därifrån ambulanser och brandbilar snabbt kom på plats, efter förfrågan från kirgizistanska myndigheterna.

Ombord ska ett kirgisiskt basketbollag ha funnits.

– Det fanns 123 ombord och 22 ska ha förts till sjukhus, men deras tillstånd är oklart. Före kraschen ska en explosion ha inträffat, säger Ramiz Satibekov som arbetar vid kirgisiska katastrofmyndigheten till ryska tv-kanalen Vesti.

Kirgizistan i Centralasien är ett fattigt land med några år av politiskt tumult.

Tulpanrevolutionen för två år sedan kastade ut en mångårig president men har inte inneburit någon politisk stabilitet.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista