Borgerliga vallöften tas tillbaka i budgetförslag

Oppositionspartiernas förslag om budgeten, alltså hur statens pengar ska satsas, präglas av de dålig ekonomiska tiderna. Partierna drar tillbaka flera förslag de gick till val på.
Före valet ville moderaterna ha kvar ersättningen till sjuka, föräldralediga och arbetslösa på 80 procent av lönen. Nu vill partiet sänka den till 75 procent. I praktiken blir den ännu lägre eftersom den ska räknas ut på gamla inkomster. Moderaterna anpassar sig Moderaterna brukar anklaga regeringen för att tidigare ha underskattat problemen i svensk ekonomi. Nu anpassar alltså även de sin politik sedan ekonomin blivit kärvare. Inte oväntat förnekar ekonomiske talesmannen Fredrik Reinfeldt att partiet svängt från 80 procents ersättning till 75 för att valet är över. – Sverige har ett mer utsatt läge nu, det tror jag har framgått för alla. Med en regering som sviker vallöften och inte klarar sin ekonomiska politik. Hur kommer det sig då att inte även moderaterna insåg att staten inte hade råd att ligga kvar på oförändrade ersättningsnivåer förra året? – Det är ett sämre läge nu. Och det har varit också ett växande problem kostnadsmässigt och i hur människor väljer att sjukskriva sig som vi inte har fått stopp på. Kd backar om föräldrapeng Kristdemokraterna föreslog i somras att ersättningen till föräldralediga skulle höjas till 90 procent. Det löftet skjuts nu på framtiden. Även sänkningar av inkomstskatten på ett par miljarder fryser inne. Ingen sänkt arbetsgivaravgift Centern har tidigare föreslagit att arbetsgivaravgifterna skulle sänkas, men anser nu att det inte finns pengar till det. Dessutom vill partiet inte sänka löntagarnas skatter lika snabbt som tidigare. Folkpartiet drog redan före valet tillbaka förslag om mera pengar till tandvården och att höja den högsta ersättning som föräldralediga kan få. Och de förslagen har fortfarande inte återkommit.
Fredrik Furtenbach och Pontus Mattsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".