USA: ''svensk terrorkoppling''

Den svenska regeringen har fått en begäran från USA om att frysa tillgångar för tre personer och tre företag som misstänks ha finansierat terrorverksamhet. Den svenska regeringen har lämnat över uppgifterna till polisen som ska utreda de amerikanska misstankarna.
Enligt statssekreterare Sven Hegelund på finansdepartementet kan regeringen inte spärra tillgångar i Sverige hur som helst. Ett nytt lagförslag om en skärpning av reglerna behandlas just nu i riksdagen. Den svenska rikskriminalen har under en längre tid känt till de namn på företag och privatpersoner i Sverige som finns med på den amerikanska listan. - Vi fortsätter att undersöka personernas och företagens verksamhet, säger rikskriminalens chef Lars Nylén till ekot. Efter beslut i FN:s säkerhetsråd kan tillgångar frysas för personer och företag som betalar pengar till organisationer som hör till Usama bin Ladins nätverk. Om polisen finner att de personer och företag som pekas ut i Sverige har betalat pengar till någon av dessa organisationer kan deras tillgångar alltså frysas omedelbart. Men om så har skett vill inte Lars Nylén svara på. Han vill inte heller säga om polisen funnit några kopplingar mellan de utpekade och terrororganisationer i Usama bin Ladins nätverk. Sveriges regering är en av flera som kontaktats, när USA nu pekar ut en lång rad organisationer i flera länder. I Storbritannien har regeringen frusit tillgångar för motsvarande över 100 miljoner svenska kronor som misstänks tillhöra terrorister, rapporterar BBC.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista