Nya mobiltelefonnätet har öppnat

Idag var det start för den nyaste mobiltelefontekniken i Sverige. Hos operatören 3, där Wallenbergsfärens maktbolag Investor äger 40 procent, kan man använda 3G-nätet från och med nu.
Men att använda 3G-tekniken kostar mer än dagens GSM-abonnemang och finns till en början enbart i storstäderna. 3:s VD Chris Bannister tror att var femte svensk är intresserad. – Jag måste säga att vi har studerat det noga och jag skulle säga att med våra avgifter och erbjudanden så skulle 20 procent av svenskarna tjäna på att byta till oss, så jag är ganska säker på att många svenskar väljer oss, säger Chris Bannister VD för 3. Japan var först i världen, England och Italien var först ut i Europa, och i flera andra länder är det också snart start för den tredje generationens mobiltelefoni. Den ger 40 gånger snabbare överföringshastighet, och därmed också möjlighet att föra över större mängder data och så kan man se rörliga bilder på den man pratar med. Lyfta branschen 3G ska lyfta den hårt drabbade telekombranschen, som har satsat hundratals miljarder kronor i den tekniken. Det är så branschen tänker sig det, men frågan är om konsumenterna vill ha det, och till vilket pris. Den 3G-telefon som lanseras nu kostar i sin billigaste version 5700 kronor utan subvention, och 3500 med subvention. Billigaste månadsabonnemanget kostar med rabatt ungefär 350 kronor, och väljer man en tilläggstjänst får man en rabatt som motsvarar vad telefonen kostar. Det är som idag med andra ord, för GSM-tekniken har ju subventionerats på samma sätt under hela den kraftiga expansionsperioden. Det finns en tumregel som säger att en genomsnittlig GSM-användare i dag ringer för ungefär 300 kronor i månaden. Men egentligen borde denne genomsnittsabonnent ha ringt för 600 kronor i månaden för att operatörerna skulle ha tjänat några pengar. Spännande med ny teknik För att 3G-tekniken ska löna sig för branschen gäller det att abonnenten har en månadsräkning på 900 kronor. Dagens lansering av 3G vänder sig i första hand till flitiga privatanvändare och till företag som kanske inte tänker på kostnaden i första hand. För de första kunderna är det kanske viktigare att det är spännande med ny teknik, som när säljaren Ola Nordin ringde det första samtalet till Göteborg. – Hej Anneli. Jag står och visar Ekot det soliga Göteborg, det ser soligt ut i alla fall, säger säljaren Ola Nordin i telefon.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".