Bodström vill införa halvtidsfrigivning

Justitieminister Thomas Bodström vill återinföra halvtidsfrigivning för förstagångsförbrytare. Det säger han till Ekot. I dag måste alla fångar avtjäna två tredjedelar av sitt straff innan de blir villkorligt frigivna, men det är ett system som Thomas Bodström är mycket kritisk till.
I dag måste alla fångar avtjäna två tredjedelar av sitt straff innan de blir villkorligt frigivna, men det är ett system som Thomas Bodström är kritisk till. - Idag är det alldeles för stelbent, det blir samma resultat oavsett vilken vilja man visar, det blir två tredje delar rakt av. Det spelar ingen roll om du till varje pris försöker återanpassa dig eller om du struntar fullständigt i det här, säger Thomas Bodström Längre straff för återfallsförbrytare Bodström vill också att fångar som begår nya brott ska kunna dömas till ännu längre fängelsestraff än i dag. Några färdiga förslag finns ännu inte men enligt Bodström ska en statlig utredning utreda förslagen efter sommaren. Tidigare kunde förstagångsförbrytare som skött sig bra på anstalten bli frigivna efter halva strafftiden. Men så för fyra år sedan drev förra justitieministern Laila Frevailds igenom att alla fångar med tidsbestämda straff måste avtjäna tvåtredjedelar av tiden. Bara tio procent av förstagångsförbrytarna återfaller Men nu kan alltså partikollegan Bodström komma att ändra det här igen. Att han väljer förstagångsförbrytarna, de som inte tidigare suttit i fängelse är för att han tror att det är den grupp som har bäst chans att lyckas. - Det är bara tio procent som återfaller i brott jämfört med 43 procent för de som är dömda tidigare, säger Thomas Bodström Av de cirka 10 000 personer som förra året togs in på landets anstalter var det nästan hälften som var förstagångsförbrytare. Men enligt Bodström är det är inte för att fler lediga anstaltsplatser som han vill införa halvtidsfrigivning. För samtidigt vill han att fångar som återfaller i brott ska kunna dömas till ännu längre fängelsestraff än i dag. Men först ska det utredas - Det finns idag regler om att man kan få strängare påföljd om man återfaller i brott, men vid många tillfällen görs inte det och man kan göra det här ännu strängare, säger Thomas Bodström Några färdiga förslag finns ännu inte. Först ska idéerna vidareutvecklas i en statlig utredning som enligt Bodström väntas komma igång efter sommaren:
Jonas Alsgren

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".