USA friger Guantanamofångar

USA planerar att släppa fler fångar från den omdiskuterade Guantanamobasen i Kuba. Det uppger flera amerikanska medier som citerar regeringstjänstemän. Men den svensk som hålls fången på basen finns, enligt uppgifterna, inte bland dem som nu ska få lämna lägret.
Det är mellan tolv och femton av de drygt 650 fångarna på basen som USA planerar att släppa. Enligt rapporterna ska de föras över till myndigheterna i Afghanistan och Pakistan, eventuellt för rättslig prövning. Berörda länder informerade De länder som berörs av frisläppandet ska redan ha informerats av de amerikanska myndigheterna. Sverige finns inte med bland dem, och därför finns inget som tyder på att den svenske man som sedan nästan ett och halvt år tillbaka hålls fängslad finns med i gruppen. Minderåriga släpps Bland de som nu ska föras därifrån uppges däremot några minderåriga finnas. USA har kritiserats av bland annat människorättsorganisationer och FN för att en grupp unga, under 16 år, hålls fångna i lägret. Kritik från många håll Kritiken mot den amerikanska fångpolitiken har överhuvud taget varit hård, framför allt för att inga formella anklagelser riktats mot de fängslade. Även USA:s utrikesminister Colin Powell har i ett skarpt formulerat brev till försvarsdepartementet kritiserat den långsamma processen och försvarsminister Donald Rumsfeld håller med. Går för långsamt Det är en komplicerad process, som är väldigt långsam, och inte går i närheten så snabbt som jag och utrikesminister Powell vill, sa Rumsfeld. Men samtidigt förnekas att frisläppandet av fångarna nu har något med kritiken att göra. 20 redan släppta Tidigare har ett 20-tal fångar, främst sjuka och äldre, släppts, och nu handlar det enligt uppgift om sådana som de amerikanska myndigheterna inte anser har någon värdefull information att lämna och inte längre betraktas som ett hot mot USA. Rättsliga processer mot Guantanamofångar kan enligt försvarshögkvarteret Pentagon bli aktuella senare i år. Men mot hur många eller vilka är oklart, liksom vad som ska hända med övriga.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".