Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyföretagandet i Sverige minskar kraftigt

På tisdagen presenterar organisationen Svenskt näringsliv en rapport som visar att nyföretagandet faller kraftigt. Mest minskar det kvinnliga företagandet. En orsak är att kvinnor inte har tillgång till lika mycket kapital som män.
Svenskt näringslivs chefsekonom Stefan Fölster hävdar att det är politikerna som sätter käppar i hjulen för kvinnliga företagare. - Låt kvinnor som vill, starta företag inom sjukvården och andra områden där många kvinnor arbetar, säger Stefan Fölster Behövs det speciella insatser med riskkapital för kvinnor? - Inget talar för att man med subventioner kan lösa problemet, utan det behövs riskkapital hos vanliga människor, så att du och jag kan investera då någon bekant kommer med en bra affärsidé, säger Stefan Fölster. Nedslående statistik Svenskt näringsliv har i sin rapport gått igenom statistiken bland Sveriges företag. Och utifrån sitt perspektiv som en medlemsorganisation ser man statistiken som nedslående. På två år har det totala antalet nystartade företag minskat med 2 200. Från 16 000 år 2000 till 13 800 år 2002. Färre kvinnor satsar På samma tid har jämställdheten i näringslivet blivit sämre. Trenden går mot att allt färre kvinnor satsar på en företagarkarriär. År 2000 gick det tre komma nio män på varje kvinna som startade nytt företag, i fjol var det 4,2. Kvinnor har helt enkelt blivit allt sällsyntare i nystartarkretsar. Bistrare klimat för privatiseringar Enligt Stefan Fölster är män i allmänhet rikare och mer benägna att riskera sitt sparkapital för att förverkliga en affärsidé. Men att männen fortsätter att springa ifrån kvinnorna förklarar han med att det politiska klimatet för privatiseringar av offentlig verksamhet blivit bistrare. Det allvarligt för tillväxten i Sverige också för jämställdheten och kvinnors möjligheter att bli företagsägare och så småningom tillsätta styrelser och vd:ar och ta en del av makten i samhället på det sättet, säger Stefan Fölster.
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".