Colombianska politiker dödade av Farc-gerillan

I Colombia har en guvernör och en tidigare försvarsminister, som hållits som fångar av Farc-gerillan i drygt ett år, hittats mördade. Åtta regeringssoldater som också hölls som fångar av gerillan dödades samtidigt.
Det var för nästan exakt ett år sen som Guillermo Gaviria, guvernör i den viktiga Antioqiaprovinsen där Medellin är huvudstad, och den tidigare försvarsministern Gilberto Echeverri, togs till fånga av Farc-gerillan. Demonstrerade i fredsmarsch Det skedde i samband med en uppmärksammad fredsmarsch. Gaviria och Echeverri gick i spetsen för 900 människor som med vita flaggor i händerna var på väg till en by som kämpade för att bli lämnad ifred av gerillan. Efter fyra dagars marsch, när det bara återstod några kilometer till byn, stoppades de av gerillan. Togs till fånga Gaviria och Echeverri, som båda arbetat länge för en fredlig lösning av konflikten i Colombia och som var kända som icke-vålds-förespråkare, gick gerillan till mötes i syfte att inleda en dialog. Istället togs de till fånga. Ingick i större grupp När de dödades ingick de i den gisslangrupp på 80 politiker och militärer som Farc-gerillan erbjudit sig att släppa i utbyte mot ca 400 fängslade gerillamän. Förhandlat om fångutväxling Den senaste tiden har både gerillan och regeringen tagit initiativ i syfte att få till stånd någon form av fångutväxling. Men morden på Gaviria och Echeverri och de åtta soldaterna innebär att alla sådana initiativ nu förlorat i trovärdighet. Skyller mord på regeringen Farc-gerillan gav i en kommuniké på måndagen regeringen skulden för morden. Det var, hävdar gerillan, för att armén inlett ett fritagningsförsök som fångarna dödades. President Alvaro Uribe sa i ett första uttalande att morden innebär att hans tålamod har tagit slut. Antingen, sa den colombianske presidenten, så går gerillan nu med på fredsförhandlingar eller så kommer vi att besegra den med militära medel.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".