Rysk och sydossetisk flagga monteras upp sida vid sida i Tschinvali. Foto: Dmitrij Lovetsky/Scanpix.

Oro i väst över ryskt stöd till utbrytare

Uppdaterad 21:12
Rysslands parlament röstade enhälligt för att erkänna utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien som självständiga. Georgien och flera västländer har reagerat negativt på beslutet.

Ett historiskt beslut, kommenterade invånare i den sydossetiska huvudstaden Tschinvali efter att på radio ha följt omröstningen i det ryska parlamentets två kamrar.

Det rådde ingen tvekan om att resultatet skulle bli ett enhälligt ja till självständighet. Beslutet är en rekommendation till presidenten Dmitrij Medvedev som fattar det slutgiltiga beslutet.

Efter dagar av anklagelser mot Georgien för folkmord och för att ha skjutit mot obeväpnade barn och kvinnor var inte beslutet förvånande.

Flera EU-länder, som Tyskland och Storbritannien, beklagar utgången och säger att det kommer att öka spänningarna i området. Georgien ser beslutet att erkänna de två utbrytarna som ännu ett steg från Ryssland att beröva Georgien dess suveränitet.

Om den ryske presidenten går på samma linje är det ett allvarligt brott mot internationell lag, sa den georgiske presidenten under ett möte idag.

Oron för en kedjereaktion i liknande omtvistade områden ökar, sedan den ryske presidenten träffade Moldaviens president i Sotji och varnat honom för att upprepa Georgiens misstag.

Moskva stöder utbrytarrepubliken Transdnestrien i Moldavien; det är ännu ett exempel på en olöst konflikt på den före detta sovjetiska kartan.

Georgiens president, Micheil Saakasjvili, kommenterade på måndagen det ryska parlamentets beslut att ställa sig bakom utbrytarregionerna i Georgien. Han menade att Ryssland försöker vrida klockan tillbaka och återskapa Sovjetunionen.

Vita huset kallar parlamentsbeslutet ”oacceptabelt” och säger att Ryssland måste respektera Georgiens suveränitet.

Storbritannien, Italien och Frankrike manar också Ryssland att inte gå på parlamentets linje.

Tyska förbundskanslern Angela Merkel, som just nu besöker Sverige, ser ryska dumans beslut som ett brott mot folkrätten och förväntar sig att president Medvedev inte undertecknar det.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista