Zimbabwe

Betydande bakslag för president Mugabe

Det blev en turbulent dag när Zimbabwes parlament samlades för första gången efter det omtvistade valet i mars. Först greps två av oppositionens ledamöter. Därefter kom ett stort bakslag för president Mugabe, när oppositionens kandidat blev vald till talman.

Farhågorna kom på skam och oppositionen MDC vann en stor seger i Zimbabwes parlament på måndagen när deras kandidat, Lovemore Moyo, blev vald till talman.

Talmansposten är en av de politiskt tyngsta i Zimbabwe och det är första gången sedan självständigheten som oppositionen får den posten.

Men dagen började illa för oppositionen. Två av deras ledamöter greps av polis när de var på väg in i parlamentsbyggnaden på måndagsmorgonen. Polis försökte också att gripa en tredje, som dock skyddades av partikamrater.

Ingen officiell förklaring har skett kring gripandet, men polisen har tidigare anklagat oppositionspolitiker för våldsamheter i samband med valkampanjen.

MDC:s presstalesman George Shibotshiwe säger till Ekot att regeringssidan vill skrämmas och försöker minska oppositionens inflytande i parlamentet.

Men en av de gripna släpptes snart igen och kunde sväras in i tillsammans med de andra ledamöterna.

På måndagen blev det också känt att president Mugabe har utnämnt tre nya medlemmar av senaten och sex regionala guvernörer.

Oppositionen motsätter sig att detta görs, eftersom samtalen om maktdelning mellan regeringspartiet och oppositionen ännu inte är avslutade.

Samtalen är i ett dödläge sedan oppositionsledaren Tsvangirai tackat nej till en premiärministerpost som inte ger honom tillräckligt stor makt.

Oppositionen motsätter sig också att parlamentet öppnar officiellt på tisdagen.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista