Kommuner och landsting bildar gemensamt förbund

Idag väntas Kommunförbundet och Landstingsförbundet på sin gemensamma kongress besluta om att gå samman i en ny arbetsgivarorganisation för över en miljon anställda. Samgåendet har diskuterats i många år, och blir det nu verklighet så innebär det också ett större tryck på staten i förhandlingar om pengar.
Tidigare har Landstingsförbundet och Kommunförbundet mest jobbat var för sig, och till och med emellanåt hamnat på kollisionskurs. Exempelvis i frågan om vem som skulle betala för vad när det gällde äldrevården. Närmat sig alltmer Men de allra senaste åren har man allt mer närmat sig varandra. Och en orsak kan vara att det i första hand nu blivit staten som får rollen som huvudmotståndare i förhandlingar om statsbidrag och reformer. Större maktfaktor Ett nytt stort förbund blir en större maktfaktor. Men det handlar också om att jobba mer effektivt när pengarna tryter. Lena Micko, socialdemokratiskt kommunalråd i Linköpings kommun och hon ser fram mot det här: – Jag tycker att det är bra. Jag tror att det är nödvändigt nu att faktiskt gå samman. Vi har haft samarbete mellan kommun och landsting sedan länge kring många olika frågor. Vi har sett en utveckling där regionerna växer i betydelse. Jag tror också att regionala och lokala nivån kommer att spela allt större roll för möjligheten att ge en bra välfärd till medborgarna och för inflytande. Då ligger det rätt att gå samman i ett gemensamt förbund, säger Lena Micko.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".