Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.
Nuri al-Maliki:

USA ska ha lämnat Irak om drygt tre år

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki sa på måndagen att USA och Irak träffat en överenskommelse om att amerikanska trupper ska lämna Irak innan år 2011 är slut. Uppgifterna har inte bekräftats från Washington där man säger att det fortfarande rör sig om ett förslag till avtal.

De segdragna förhandlingarna om ett säkerhetsavtal mellan USA och Irak efter att FN-mandatet löper ut vid årsskiftet har pågått i tio månader nu och lett till skarp kritik i Irak mot regeringen al-Maliki.

Oppositionspolitiker som Muqtada al-Sadr har krävt en konkret tidtabell för USA:s truppreträtt, medan USA in i det sista försökt undvika alla specifika datum.

Men nu säger alltså Iraks premiärminister Nuri al-Maliki att det finns en överenskommelse och slutdatum är nyårsafton år 2011. Redan till nästa sommar är det tänkt att de amerikanska trupperna ska ha lämnat Iraks städer.

Men många olösta frågor kvarstår innan det kritiserade säkerhetsavtalet kan godkännas av Iraks parlament, bland annat den kontroversiella frågan om immunitet för amerikanska soldater som begår brott eller övergrepp i Irak.

De amerikanska soldaterna har immunitet idag, men Nuri al-Maliki, som på hemmaplan måste bevisa att han inte är någon amerikansk marionett, har drivit en hård kampanj för att immuniteten ska avskaffas. Han har till exempel kallat den en kränkning av irakiskt blod.

En annan tvistefråga handlar om hur många amerikanska baser som ska få finnas kvar i Irak efter 2011.

Idag finns det 147 000 amerikanska soldater i Irak.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista