Prisfrysning vid euroinförande får kritik

Regeringen har presenterat en handlingsplan mot höjda priser om Sverige går med i EMU och två stora branschorganisationer lovar tillfälligt prisstopp. Men Mattias Johansson som är medlem i Svensk Handel är kritisk till reglerade priser.
– Jag tycker att innan vi lovar vad vi ska göra så måste vi veta mer fakta. Handlare vet ju inte vad det kommer att kosta med dubbelprismärkning och frysta priser, det är ju något som vi måste ta med i kalkylerna och beräkna, säger Mattias Johansson som är skivbutiksägare. Prisstopp och dubbel prismärkning En rad förslag presenterades på tisdagen i regeringens handlingsplan om hur Sverige ska klara en övergång till euron utan att människor ska drabbas av att vissa branscher vill sko sig på en övergång. Bland åtgärderna finns att priserna inom handel, restaurang och hotell ska frysas under två månader. Det ska vara dubbel prismärkning i cirka ett år. Regeringen har träffat en uppgörelse om detta med näringslivsorganisationerna Svensk Handels och Sveriges Hotell- och restaurangförbund, det deklarerade de på måndagen. Förhandlingar pågår med bankerna och den offentliga sektorn. Biträdande finansminister Gunnar Lund tror inte att det finns någon risk för att priserna åker upp innan frysningen kommer till stånd. – Det tror jag är osannolikt. Vi är nu överens så många, inklusive branschorganisationer, att det gäller att göra gemensamma ansträngningar för att se till att det inte blir sådana här smygprishöjningar i Sverige som det blev i en del andra EU-länder när de gick över till euron, säger biträdande finansminister Gunnar Lund. Höjda priser i euro-länder I andra euroländer blev det en generell prisstegring på uppemot 2 procent när valutabytet infördes. Det visar statik från EU:s statistikbyrå. Enligt Gunnar Lund var det vissa handlare som helt enkelt passade på att höja lite extra. Men i stort menar biträdande finansminister Gunnar Lund att inflationen snarare blivit lägre under gångna året i euro-länder än det varit tidigare. För att minska riska för okynneshöjningar ska även en priskommission tillsättas och priskontroller införas där frivilligorganisationer ska ingå. Medlemmar upprörda Men Mattias Johansson, medlem i Svensk Handel, är upprörd över planerna på hur priserna ska regleras vid ett eventuellt euroinförande. Han menar att förslagen nu har fått medlemmar ur Svensk Handel att reagera starkt och att det inte alls är förankrat bland medlemmarna, utan något som vd Dag Klackenberg bestämt. Mattias Johansson vet inte om han kommer att följa ett prisstopp. – Det beror förutsättningarna. Vi vet inga förutsättningar, vi vet bara att Dag Klackenberg går ut och lovar saker som han inte har förankrat, säger Mattias Johansson. Tror du att ni har råd med det? – I vår pressade bransch är det tveksamt om vi har råd med det, säger Mattias Johansson, medlem i Svensk Handel.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".