Storstrejk i Österrike

Österrike upplever den största strejken efter andra världskriget under tisdagen. Varken buss, spårvagn eller tunnelbana går, det är inte heller någon undervisning i skolorna. Till och med polisen strejkar och rycker bara ut i absoluta nödlägen. Anledningen till strejken är den borgerliga regeringens planer på en omfattande pensionsreform.
SR:s korrespondent i Wien rapporterar om strejken som märks klart och tydligt. - Inga dagstidningar kommer ut i dag i här i Österrike, en tysk tidning var det enda jag kunde köpa. Vad säger folk om strejken? frågar jag tidningsförsäljaren. - De stöder den, svarar han. Total strejk Utan tidning kan kanske många klara sig, men strejken är i det närmsta total. Inga allmänna kommunikationsmedel, varken buss, spårvagn eller tunnelbana går, inte heller någon undervisning i skolorna, ja till och med polisen strejkar och rycker bara ut i absoluta nödlägen. Pensionsreform upprör Det är första gången på över femtio år som Österrike upplever en sådan här allvarlig konflikt. Den borgerliga koalitionsregeringen vill genomföra en pensionsreform som smärtar, i all enkelhet ska folk jobba längre men få mindre i pension, och den kombinationen är oacceptabel för många. Nästa strejkdag 13 maj Regeringens försvar är att reformen måste genomföras om inte pensionskassan ska tömmas fullständigt. Det unika med dagens strejk är att Österrike som ett typiskt samförståndsland nu tar det stor steget från konsensus till konflikt. För inte bara ÖGB, motsvarigheten till LO, är emot pensionsreformen utan också arbetsgivareföreningen, ja till och med inom regeringspartierna finns kritik och tvivel. Dagens strejk är i detta musikland bara en ouvertyr, nästa strejkdag blir den 13 maj. Regeringen som har egen majoritet i parlamentet vill klubba igenom pensionsreformen den 4 juni.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".