Lågkonjunkturen biter sig fast

SEB spår i färsk prognos att lågkonjunkturen biter sig fast ännu ett år. Efter Irakkriget är obalanserna i USA och strukturproblemen i Tyskland och Japan åter i fokus.
I USA är underskottetet i affärerna med omvärlden bara ett av problemen Ett annat är statsskulden vuxit i svindlande fart. Hittills har det fungerat som en stötdämpare som till en del överbryggat nedgången i den amerikanska ekonomin. Men den effekten är på väg att ebba ut. Bilden nu är att återhämtningen dröjer - inte minst därför att det tar tid innnan företagen behöver öka sina investeringar. Detta tillsammans med att konjunkturen i Europa - inte minst i euro-länderna, och då framför allt i Tyskland står och stampar. Det gör också att det kommer att ta tid innan en svensk konjunkturuppgång tar fart. Euroländerna kommer - enligt SE-banken - att besväras av att de reala räntorna ligger högt samtidigit som euron väntas bli ännu startkare mot främst dollarn - och de bidrar till att den ekonmomiska återhämtningen kommer att gå långsamt. Att det är dålig fart i konjunkturren bäddar för att den europeiska centaralbanken återigen kommer att sänka räntan och att Sverige och Riksbanken eventuellt följer efter i bärjan av sommaren. Dagens prognos är ännu en konjunkturprognos som skjuter hoppet om bättre tider framför sig och bankens konjunkturekonomer frågar sig om detta kanske bottnar i att prognosmakare har en överdriven tilltro till effekterna av en ekonomisk politik. Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".