Kärnanläggningen i Yongbyon i Nordkorea. Foto: Scanpix.

Nordkorea avbryter kärnavveckling

Nordkorea stoppar avvecklingen av sitt kärnteknikprogram och kan komma att ta upp arbetet för att utveckla kärnvapen igen, meddelade den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån på tisdagen.

Nordkorea meddelar på tisdagen avbryter nedrustningen av sitt kärnvapenprogram. Anledningen sägs vara att USA ännu inte har tagit bort Nordkorea från sin lista över länder som stödjer terrorism.

Nordkorea meddelar att man även kan komma att starta reaktorn i Yongbyon på nytt. Reaktorn har använts för att producera det radioaktiva ämnet plutonium som kan användas till kärnvapen.

I slutet av juni i år sprängde Nordkorea inför en handfull inbjudna utländska tv-kanaler kyltornet till kärnanläggningen.

I samband med det överlämnade Nordkorea också stora mängder dokument som sägs beskriva utvecklingen av kärnteknik i landet.

Hösten 2006 upprörde Nordkorea grannländerna genom att för första gången provspränga en kärnladdning.

Ledaren Kim Jong Il sa då att Nordkorea behöver kärnvapen för att försvara sig mot ett amerikanskt anfall.

Nordkorea anklagas också för att ha hjälpt andra länder att starta egna kärnprogram och för att ha ytterligare ett hemligt program vid sidan av det som pågick vid den stoppade reaktorn i Yongbyon.

På tisdagen besöker Kinas president Hu Jintao Sydkorea för att diskutera handelsförbindelser och den fattiga och problematiska grannen Nordkorea.

Kina och Sydkorea ingår tillsammans med Japan, Ryssland och USA i de så kallade sexpartssamtalen med Nordkorea där man under flera år har försökt få Nordkorea att lägga ner sitt kärnteknikprogram i utbyte mot energi- och matleveranser.

Med utspelet på tisdagen vill Nordkorea markera att man inte är nöjt med vad man hittills har fått ut av förhandlingarna.

Japan, som har en mycket sträng politik mot Nordkorea, har redan uttryckt oro över beskedet om att nedrustningsprocessen har stoppats.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista