Arbogamålet

Åtalade kvinnan skyldig enligt tingsrätten

Uppdaterad 16:45
Det finns övertygande bevis om att den kvinna som misstänks för mord på två barn och mordförsök på deras mamma i Arboga är skyldig, säger Västmanlands tingsrätt i ett beslut på tisdagen. Kvinnan ska nu stanna kvar i häkte och gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning.

I beslutet som kom nu på tisdagsförmiddagen står det att övertygande bevisning har förelagts och man finner det därmed styrkt att det är den åtalade 32-åriga kvinnan som mördade de båda barnen med en hammare eller ett hammarliknande föremål i mars i år och också försökte mörda deras mamma.

Rättens ordförande Per Kjellsson och de tre nämndemännen har också beslutat att kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad RPU, för att kunna döma henne till rättspsykiatrisk vård. Enligt beslutet ska hon också förbli häktad.

När de tidigare lämnade förhandlingarna här vid tingsrätten i Västerås ville ingen kommentera beslutet närmare, men det var enhälligt utan reservationer och en nämndeman beskrev det som att det hade varit ett mycket tungt arbete.

Den rättspsykiatriska undersökningen tar nu fyra till sex veckor och efter det kommer det att bli en avslutande förhandling där åklagare och advokat håller en sista plädering.

Den 32-åriga tyska kvinnans advokat, Per-Ingvar Ekblad, yrkade på måndagen på att åtalet skulle ogillas och att kvinnan skulle försättas på fri fot. Så här säger han om tisdagens beslut från tingsrätten.

– Jag har en helt annan uppfattning än vad tingsrätten har när det gäller bevisvärderingen. Jag tycker definitivt inte att det finns någon övertygande bevisning. Jag tycker inte att bevisningen håller, säger Per-Ingvar Ekblad.

Hur kommer ni att gå vidare?

– Eftersom då tingsrätten anser att det föreligger övertygande bevisning, då får man ju också utgå ifrån att man kommer fram till att det ska vara en fällande dom och det innebär då naturligtvis att den fällande domen kommer att överklagas,

Minna Gräns är docent vid Uppsala universitet med inriktning på bevisvärdering. Enligt henne har bevisläget i det här målet varit mycket svårt och det är därför mycket viktigt hur tingsrätten resonerar i den kommande domen mot den 32-åriga kvinnan.

– Jag hoppas verkligen att tingsrätten nu tar ställning till varenda bevis för och emot.

Varför är det viktigt?

– Därför att sådana här mål har ju betydelse mer generellt för rättsväsendet och det är ju en signal för resten av de aktörer som spelar på det här fältet, andra domstolar, åklagare, försvarsadvokater men även polisen.

Men vad är det som gör att det här målet är principiellt intressant?

– Just därför att bevisläget är så oerhört svårbedömt, säger Minna Gräns.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista