Tysklands ekonomi krymper

Uppdaterad 11:48
Från Tyskland kommer dystra ekonomiska besked. Europas största ekonomi, den tyska, minskade under andra kvartalet i år. Det är första gången på fyra år som den tyska tillväxtkurvan bryts. Och tyska konsumenter blir alltmer försiktiga.

– Jag försöker alltid hitta extrapriser och visst är jag mer försiktig, säjer Simona Covic från Berlin, en av alla de tyska konsumenter som vänder på sina euro en extra gång innan de bestämmer sig för att köpa något.

Inte sedan förra lågkonjunkturen 2003 har tyskarnas lust att shoppa varit så svag som just nu och det bidrar till att hela den tyska ekonomin minskar.

En halv procent var tillbakagången i BNP, den samlade ekonomin under andra kvartalet, enligt siffror som den tyska statistiska myndigheten har publicerat i dag.

Och bedömare ser ingen ljusning för det tredje kvartalet heller. Konsumtionen väntas minska, industrin har färre beställningar och exportföretagen, som har stor betydelse för det tyska välståndet, spår sämre affärer. Investeringarna minskar också, vilket märks inte minst i byggbranschen, som tappat fart ordentligt under våren och sommaren. 

Och att konsumenterna inte handlar, det beror dels på fallande inkomster för dem som redan har låga löner, men också på prishöjningar. Inte på femton år har Tyskland haft sådan inflation som i juli månad i år. Och det är särskilt priserna på mat och energi som gått upp.

Och blir prognosmakarna nu sannspådda, alltså att tillväxten i tysk ekonomi blir negativ ytterligare ett kvartal, då ska, enligt den ekonomiska teorin, Tyskland räknas som ett land i recession.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista