Ulf Kristersson

M vill ha skärpta krav på flyktingar

En arbetsgrupp inom moderaterna vill skära ner bidragen för de flyktingar som inte flyttar dit jobben finns för att få flyktingarna att försörja sig själva. Arbetsgruppen, som leds av Ulf Kristersson, kommer med en rapport senare under hösten.

– Om vi inte vill ha ett system där man år efter år lever på bidrag måste det bygga på att man förväntas flytta dit där det finns arbete. Konsekvensen blir att vi skär ner bidragen när människor inte är bereda att flytta dit det finns arbete, säger Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson, som leder moderaternas arbetsgrupp som nu ser över partiets migrations- och integrationspolitik.

Ulf Kristersson har tillsammans med migrationsminister Tobias Billström och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson fått uppdraget att leda partiets utveckling av migrationsfrågor, integrationsfrågor och värdegrundsfrågor.

Arbetsgruppen kommer i november att lämna en delrapport, men redan nu föreslår gruppen att Sverige bör ställa tydligare krav på de flyktingar som kommer till Sverige. Arbetslinjen skall prioriteras redan i asylmottagandet, säger Ulf Kristersson.

– Vi måste uppmuntra människor på alla tänkbara sätt att bosätta sig där det finns arbete. Det måstet i längden bygga på att man inte kan bo kvar på en plats där man inte kan försörja sig, säger han.

Den kategori personer som kommer till Sverige, äldre personer som kanske inte har några språkkunskaper utöver sitt modersmål och kanske inte har gått i skola, ska de också få sänkta bidrag om de inte får jobb?

– Det finns säkert undantag från den huvudregel som jag beskriver precis som det finns för människor som har bott i Sverige länge och som inte kan försörja sig själva, men det är inte huvudproblemet. Det är att vi i Sverige i dag har väldigt stora grupper invandrare som år efter år lever på bidrag fast de skulle kunna arbeta och försörja sig själva.

Den moderata arbetsgruppen vill också att det svenska medborgarskapet skall vara mer eftersträvansvärt än det är idag. Men ännu är man inte klar med vilka förändringar man vill se framöver.

– Vi diskuterar det just nu. Vi tror att om medborgarskapet över huvud taget ska vara något eftersträvansvärt bör det också förenas med något som man helt enkelt har nytta av. men det håller vi på att diskutera just nu, säger Ulf Kristersson.

Men i dag i Sverige är ju det en förutsättning för att man ska få rösta i riksdagsval till exempel.

– Ja, det är en av de väldigt få skillnaderna över huvud taget som finns. Jag tror att det skulle vara bra om medborgarskapet för fler människor betydde mer än bara en ceremoni på nationaldagen.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista