LO-förbund mot arbetskraftinvandring

LO:s ledning och en majoritet av medlemsförbunden är för en fri arbetskraftinvandring, men sex LO-förbund protesterar intensivt och kräver övergångsregler på upp till sju år, som i till exempel Tyskland och Österrike. Ett av de protesterande förbunden är Transport.
– Man bör säkerställa regelverk så man kan hantera den här typen av problem, innan man släpper hela invandringen fri. Det handlar inte alls om främlingsfientlighet, utan om att hindra utvecklingen av företagsstrukturer som utnyttjar billigt arbetskraft, säger Martin Viredius, andre vice ordförande, Transportarbetarförbundet. Transportarbetarförbundet anser att det inom den svenska åkeribranschen redan fuskas och lönedumpas med både utländska och svenska förare. Och det blir bara värre om förare från EU:s nya medlemsländer omedelbart tillåts arbeta i Sverige. Den här frågan är aktuell just nu eftersom regeringen måste ta ställning till om man ska införa övergångsregler för arbetskraft från de nya EU-länderna. Statsminister Göran Persson har tidigare låtit förstå att han inte vill ha det, men en statlig utredning vill ändå ha någon form av regler för att försök hindra brottslighet och missbruk av det svenska välfärdssystemet. Utredningen är nu ute på remiss, remisstiden har gått ut och dom flesta som svarat vill inte ha några övergångsregler. Men LO, en av de kanske viktigaste remissinstanserna, har ännu inte lyckats få ihop något svar. Sex av medlemsförbunden Transport, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarnarna och Seko går på tvärs mot LO-ledningens syn. Det är sex olika branscher, men vi förenas i en sak, säger Byggnadsarbetarnas ordförande Hans Tilly. – Det gemensamma är att vi går emot en social dumpning, och en lönedumpning, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnadsarbetarförbundet
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".