Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi vägrar ta emot mat

Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi, som sitter i husarrest sedan 13 år, uppges ha börjat hungerstrejka. Orsaken tros vara att hon är missnöjd med FN:s medlingsförsök i landet. Uppgifterna kommer från diplomater i hennes inre krets.

Aye Chan Nai på exilradio- och tv-stationen Democratic Voice of Burma säger att ingen mat har levererats till Aung San Suu Kyis hus sedan mitten av augusti.

Uppgifterna om Suu Kyis matvägran kommer från diplomater i hennes inre krets. Redan i mars i år, då FN:s sändebud Ibrahim Gambari besökte henne i Burma, såg hon mycket tunn och blek ut.

Det spekuleras i att den fängslade oppositionsledaren är besviken på Gambari, som försöker få den styrande militärjuntan att tala med Suu Kyi och hennes parti Nationella Demokratiförbundet, som vann valet i Burma 1990 men aldrig tillåtits komma till makten. Suu Kyi vägrade också att träffa Gambari under hans resa till Burma förra veckan.

Men Aye Chan Nai säger att det är helt onödigt att skylla på Gambari, eftersom det är hans mandat från FN som det är fel på, inte hans diplomatiska kompetens.

Den åsikten delas antagligen av Aung San Suu Kyi, vars 13 år i husarrest symboliserar det internationella samfundets misslyckande i frågan om Burma.

Militärjuntan har bara stärkt sin ställning i Burma de senaste åren. Den klarade av cyklonkrisen, mutanklagelserna och folkomröstningen i september utan problem.

– Aung San Suu Kyis matvägran är antagligen ett desperat upprop till omvärlden att den måste handla nu, säger Aye Chan Nai.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista