FN uppger att 60 barn dödades i attacken.

FN har bevis för att USA bombade civila

FN anser sig ha övertygande bevis för att omkring 90 civila afghaner dödats vid en flygattack som den USA-ledda koalitionen genomförde i västra Afghanistan i förra veckan. Det sa FN:s speciella sändebud i Afghanistan Karl Eide på tisdagen. FN stöder sig bland annat på ögonvittnen. Enligt FN var de flesta av de dödade barn.

– Vi har övertygande bevis att 90 civila ska ha dött varav 60 barn, 15 kvinnor och 15 män, sade på tisdagen Kai Eide efter besöket i Heratprovinsen i Afghanistan.

Händelsen som inträffade i fredags har allvarligt påverkat förbindelserna mellan den annars USA-vänlige presidenten Hamid Karzai och de västliga makterna.

Men trots Karzais påståenden att massakern ägt rum hävdar den amerikanska militären att man enbart dödat 30 rebeller. Senare tillkom uppgiften om eventuellt också fem civila.

Kai Eide vittnade på tisdagen om att han sett 78 totalförstörda hus samt ytterligare fler skadade hus, vilket vittnar om en omfattande förödelse.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista