Flyktingpolitiken

Nytt moderatförslag om hårdare regler

För att få flyktingar att försörja sig själva vill en arbetsgrupp inom moderaterna skära ner bidragen för dem som inte flyttar dit jobben finns. Moderaternas förslag är bara ett i raden av utspel och förslag det senaste halvåret som rör invandrares och flyktingars villkor i Sverige.

Stockholms stads socialborgarråd Ulf Kristersson leder moderaternas arbetsgrupp som nu ser över partiets migrations- och integrationspolitik.

– Om vi inte vill ha ett system där man år efter år lever på bidrag måste det bygga på att man förväntas flytta dit där det finns arbete. Konsekvensen blir att vi skär ner bidragen om människor inte är bereda att flytta dit det finns arbete, säger han.

Arbetsgruppen inom moderaterna tycker att flyktingmottagandet och introduktionen för nyanlända behöver helt nya och träffsäkra former. Förslaget som man nu redovisar i en debattartikel idag, är bara ett i raden av utspel och förslag det senaste halvåret som rör invandrares och flyktingars villkor i Sverige.

I mars gick socialdemokraterna ut och föreslog att asylsökande ska kunna anvisas till orter där det finns jobb och bostad och stanna där i ett till två år. Partiet tycker också att asylsökande som flyttar skall kunna få sin ersättning sänkt.

I februari aviserade de fyra regeringspartierna att man vill skärpa reglerna för anhöriginvandring. Den som kommit till Sverige från ett annat land och till exempel vill ta hit sin partner måste ha en inkomst och en bostad. Det är ett förslag som nu utreds.

Ungefär samtidigt kom regeringen tillsammans med miljöpartiet överens om att öppna upp för mer arbetskraftsinvandring. Förslaget innebär bland annat att det blir arbetsgivaren, inte myndigheterna, som avgör om det finns behov av att anställa en person som kommer från ett land utanför EU.

Och på tisdagen redogjorde alltså en arbetsgrupp inom moderaterna för sin syn på migrations- och integrationspolitiken där man slår fast att arbetslinjen ska prioriteras redan i asylmottagandet.

Arbetsgruppen anser att Sverige har varit ”alltför tafatt när det gäller att tydliggöra de krav som samhället ställer på de människor som vill leva här ”.

Vänsterpartiets tillförordnade partisekreterare Kalle Larsson tycker att moderaternas utspel är en del av en ny trend inom politiken.

– Det är att man ska ställa särskilda krav, och särskilt hårda krav, just på invandrare. Det man ger intryck av är att människor med invandrarbakgrund behöver hårdare regler än andra för att de ska följa dem, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista