Hyresgäster ska kunna få ny värd även vid mindre allvarliga fel. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Dåliga hyresvärdar

Hyresgäst välkomnar hårda tag mot ägare

Det ska bli lättare att stoppa oseriösa och dåliga hyresvärdar. Det föreslår på tisdagen en statlig utredning. En av dem som välkomnar förslaget är Katarinah Jonzon i Stockholm. Hon bor sedan två år tillbaka i en fastighet som inom kort kommer att begäras satt under tvångsförvaltning.

– Vi hoppas ju på en tvångsförvaltning, att någon ska kunna kliva in då i min hyresvärds ställe och ordna upp de här bristerna som finns i vår fastighet, säger Katarinah Jonzon.

För Katarinah Jonzon och hennes grannars del handlar det om en hyresvärd som fått flera anmälningar mot sig. Enligt Hyresgästföreningen gäller det bland annat att hyresgästerna tvingas betala påhittade kostnader, att de krävs på depositioner, inte tillåts tvätta och att det är för kallt i huset. När Katarinah Jonzon anmälde ett strömavbrott hände det här.

– Några dagar senare så fick jag en avi på drygt 700 kronor i min brevlåda som skulle betalas inom två dagar för någonting som man kallade för felaktig felanmälan, säger Katarinah Jonzon.

Under flera månader fick ingen i huset heller sin post eftersom hyresvärden vägrade att tala om portkoden.

– Vi hade portkod i några månader. Helt plötsligt så upphörde den vilket innebar att posten inte kom in och vi fick inte post på ett par månader. Vi har fortfarande inte fått någon portkod utan det är nyckel som gäller för att komma in i porten, säger Katarinah Jonzon.

Efter portkodsbytet för ett år sedan har heller inte porten städats och Hyresgästföreningen som har allvarliga synpunkter på hur huset sköts kommer inom kort att kräva att en tvångsförvaltare utses.

Med det förslag som på tisdagen överlämnades till justitieminister Beatrice Ask skulle det bli lättare att stoppa hyresvärdar som missköter sig. Förslaget innebär bland annat att det ska räcka med mindre brister för att frånta en hyresvärd förvaltningen och bli lättare att tillsätta en tvångsförvaltare.

Det ska också införas en prövotid på två år för nya hyresvärdar, men å andra sidan slopas kravet på tillstånd för att få köpa ett hyreshus och bli hyresvärd.

Justitieministern ser positivt på förslagen i utredningen, men oppositionen reagerar starkt mot det slopade tillståndskravet. Carina Moberg är socialdemokrat och ordförande i civilutskottet.

– Det hinner ju hända mycket på ett par år så jag föredrar nog att man försöker se över en prövning i tidigare skede än som utredningen nu föreslår då eventuellt senare, säger Carina Moberg.

Men hyresgästen Katarinah Jonzon ger inte mycket för dagens tillståndskrav.

- Jag kan inte tänka mig att de här testerna har spelat någon roll med tanke på att de här hyresvärdarna ändå finns så då kan man ju lika bra slopa det här testet, säger Katarinah Jonzon säger Katarinah Jonzon i Stockholm som bor i en fastighet där en tvångsförvaltare kommer att begäras inom kort.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista