Riksbanken

Bankernas utlåning har höjt bostadspriser

Bankernas generösa utlåning är en viktig förklaring till den kraftiga prisökningen på bostäder de senaste tio åren. Det visar en ny studie från Riksbanken där Karl Walentin är ansvarig utredare.

– Bostadspriserna har ju drivits upp av väldigt stark efterfrågan. Tillväxten i ekonomin har varit stark, räntan har varit låg. Bankerna har sett till att man kan låna till en högre andel av bostadens värde, SBAB till exempel har erbjudit 95 procent belåning.

Hur tror ni att det har påverkat efterfrågan och priserna?

– Det har dragit upp efterfrågan och priserna generellt, säger Karl Walentin.

Enligt Riksbanken är bankernas generösa utlåning till bostäder en bov i dramat bakom det senaste decenniets kraftiga prisuppgångar. Tidigare lånade bankerna ut upp till en tre fjärdedelar av en bostads värde i ett så kallat bottenlån, med lägre ränta. Men gränsen har successivt höjts.

År 2005 gick statliga SBAB i bräschen och höjde gränsen för bottenlån till 95 procent och fram till finanskrisens början i fjol har det gått att låna ända upp till 100 procent i bottenlån. Bankernas billiga och lättillgängliga utlåning har alltså enligt Riksbanken eldat på bostadspriserna. Utvecklingen har sett likadan ut i hela västvärlden, enligt Karl Walentin.

– I Västeuropa och USA så är det ungefär samma utveckling som i Sverige. Bankernas beteende har varit liknande att de har varit mer generösa i sin utlåning. Man kan låna till en högre andel av bostadens värde och i allmänhet i Västeuropa och USA fram till alldeles nyligen så har bostadspriserna och bostadsefterfrågan ökat så det sammanfaller även internationellt, säger Karl Walentin.

Men som bekant har bostadspriserna nu kollapsat i flera länder i Västeuropa och i USA. När det gäller priserna i Sverige säger Karl Walentin att det senaste decenniets prisuppgångar på cirka tio procent per år inte är hållbara.

– Vi tror att på lång sikt så styrs bostadspriserna av kostnaden för att producera bostäder och de ökade inte så fort som bostadspriserna har ökat under det senaste decenniet, säger Karl Walentin.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista