Ännu ingen effekt av pensionsavgångar

Trots att den stora fyrtiotalistgenerationen har börjat gå i pension har det ännu inte fått några stora konsekvenser på arbetsmarknaden, och arbetsgivare som har många anställda i pensionsåldern rapporterar hittills inte om personalbrist eller andra problem med generationsväxlingen.

Nicklas Andersson, analytiker på Arbetsförmedlingen, säger att effekterna av pensionsavgångarna har blivit försenade.

– Ja, det kan man väl säga och kanske inte fullt så kraftiga som det har beskrivits ibland i olika rapporter eller media men helt klart är ju att det här kommer och att det har blivit kanske lite mer förskjutet än vad det har beräknats tidigare

”Ålderschocken” har den kallats, effekten av att allt färre yngre ska försörja allt fler äldre. Enligt en tidigare prognos från Arbetsförmedlingen av arbetskraftens utveckling är sedan ett par år tillbaka de som slutar av ålderskäl fler än de som tillträder. Men några stora effekter till exempel i form av personalbrist har inte uppstått.

– Än har det inte blivit sådan fruktansvärd förändring på arbetsmarknaden på grund av det här. Många har väl just tittat på effekterna rent strikt utifrån demografiska fakta och då sett att det är stora förändringar på gång.

– Sedan har man kanske inte fullföljt analysen fullt ut för att saker och ting hänger ihop och när de här demografiska förändringarna sker så sker det också mycket annat i vår närhet, säger Nicklas Andersson.

Nicklas Andersson som är analytiker på Arbetsförmedlingen säger att stora ungdomsgrupper har kommit ut i arbetslivet och hållit emot pensionsavgångarna. Den senaste konjunkturuppgången har gjort att fler har kommit in på arbetsmarknaden. Arbetskraften har också ökat när sjukskrivningar och förtidspensioner minskat.

– Också den förlängda pensionsåldern eller vad vi ska säga, att 67 år blir allt vanligare att ta ut sin pension, det är också någonting som påverkar i motsatt riktning, säger Nicklas Andersson.

Staten är den sektor i samhället som har flest andel äldre anställda. Generationsväxlingen är i full gång på många myndigheter, men pensionsavgångarna har inte varit svåra hittills, säger Roger Vilhelmsson som är ekonom hos de statliga arbetsgivarna på Arbetsgivarverket.

– Så här långt så har det ju, trots att det har varit några större pensionsavgångar inom myndigheterna också, så har vi inte sett några större problem i alla fall och vi tror inte heller att det kommer att leda till några jättestora problem, säger Roger Vilhelmsson.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista