Kommunal försumlighet kan bli dyrbar

Svenska kommuner är i många fall sena med att erbjuda bostäder och kontaktpersoner till personer med funktionshinder, enligt lagen om stöd och service, LSS. Men snart kommer kommuner att kunna bötfällas om de inte verkställer sina egna beslut i tid. Många hoppas att det ska sätta fart på kommunerna.

– Att vänta i sex år, det går inte att beskriva. Det är svårt, det är tufft att gå och vänta och inte kunna planera sitt liv, säger Ulla Adolfsson på föreningen Autism i Göteborg.

De sex år som en medlem i föreningen Autism i Göteborg fick vänta på en bostad är extremt.

Men kommuner har problem med att finna framför allt bostäder och kontaktpersoner till dem som beviljats stöd enligt LSS.

Bostäder tar tid att bygga och många byggbeslut överklagas gång på gång. Och det är svårt att hitta de ideella krafter som behövs i en kontaktpersonverksamhet.

Men det ses inte som några förmildrande omständigheter av länsstyrelsen, som i höst kommer att börja ansöka om att kommunerna ska straffas med sanktionsavgifter.

Lars-Erik Gotthard är socialkonsulent på länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Kommunerna känner ju till de här personerna i regel sedan länge och man styr ju själv över sin bostadsplaneringsprocess i kommunerna. Så fortare än det har gått hittills bör det nog kunna gå i fortsättningen, säger Lars-Erik Gotthard.

Tidigare har det inte hänt något när stödet dröjt, men vid halvårsskiftet kom den nya lag som gör det möjligt att bötfälla kommunerna.

Beslut enligt LSS som dröjt längre än tre månader måste rapporteras till länsstyrelsen, som sedan kan söka om sanktionsavgift.

Meningen är att böterna ska belasta kommunen lika mycket som det skulle kosta att verkställa stödet.

Hur många ärenden som leder till sanktionsavgifter återstår att se när kommunernas rapportering kommer igång i höst. Men tidigare statistik talar för ett flertal.

Bara i Göteborg var det vid årsskiftet 78 ärenden som dröjt över tre månader. Många av dem handlar om bostäder och ett enda bostadsärende kan innebära sanktionsavgifter på 100 000 till 200 000 kronor.

– Det kan bli en hel del pengar till statskassan, säger Lars-Erik Gotthard.

Och SKL, Sveriges kommuner och landsting, oroas av förändringen. Signild Östgren är ekonom på SKL.

– Vi tycker att det här är besvärande eftersom det kan bli avgifter på mellan 10 000 och en miljon kronor. Det blir betydande kostnadsökningar ovanpå de kostnader som man redan har i kommunerna, säger Signild Östgren.

Men hos föreningen Autism i Göteborg ser man fram mot sanktionsmöjligheterna.

– Jag är övertygad om att de här väntetiderna kommer att kortas när sanktionsavgifterna införs. Alla kommer ju inte att få bostad snabbt, men jag tror att det kommer att bli en betydande förbättring, säger Ulla Adolfsson på föreningen Autism.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista