Västvärlden fördömer ryskt erkännande

Det ryska erkännandet av de båda utbrytarna Sydossetien och Abchazien kritiseras unisont av väst. Bara Vitryssland har hittills följt den ryske presidentens uppmaning att också erkänna de georgiska områdena som självständiga stater.

Sedan Dmitrij Medvedevs tv-tal med erkännandet har de två utbrytarnas firande på gatorna varit lika intensivt som antalet fördömanden som kommit in från en rad europeiska länder och USA.

I sitt tal motiverade den ryske presidenten erkännandet av staterna som en nödvändig följd av den georgiska aggressionen och Georgiens försök till folkmord på osseter. Ett svårt val, men enda vägen att rädda folks liv, sa presidenten. Han hävdade också att Ryssland försökt alla förhandlingsvägar med Georgien utan att lyckas.

Från EU:s ordförandeland Frankrike kom skarpa fördömanden som flera andra länder instämde i. Det var den franske presidenten som förhandlade fram ett eldupphöravtal mellan Ryssland och Georgien.

Under tisdagskvällen höll Georgiens president Micheil Saakasjvili ett tal i tv. Han beskrev Rysslands beslut som det första försöket i Europa sedan Nazityskland och Stalins Sovjetunionen försökte tvinga ned grannländerna på knä.

– Ryssland försöker bryta den georgiska staten och svepa bort landet från kartan, sa den georgiske ledaren med hårt sammanbitna läppar och knappt återhållen vrede. Ord som kommer att irritera Moskva än mer.

Medvedev har på tisdagskvällen i flera intervjuer med västliga tv-bolag försvarat Rysslands agerande och förnekat att detta är någon början på ett nytt kallt krig. Allt hänger på västs agerande om relationen med Ryssland ska bli sämre eller inte.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista