Rysk irritation över svensk linje

Ryssland är rejält irriterat på den svenska regeringens linje i Georgienkrisen och speciellt på utrikesminister Carl Bildts uttalanden, det framgår av en intervju med den tillförordnade ryska ambassadören i Sverige som också avvisar Georgiens beskyllningar att Ryssland nu annekterat Sydossetien och Abchazien.

– Vi har inte annekterat någon och vi har inte anslutit någon. Det enda som vi gjorde var att vi erkände två republiker. Det var folken i dessa två republiker som genom folkomröstningar och beslut av sina parlament förklarade sig självständiga. Vi har bara erkänt denna självständighet, som vi absolut har rätt till att göra, säger Michail Skupov.

Michail Skupov är andreman på den ryska ambassaden men fungerar nu, när ambassadören är på semester, som legationschef. Moskva har erkänt Sydossetien och Abchazien som självständiga stater och håller öppet för att de kan ansluta sig till Ryssland.

– Om de vill ansluta sig till Ryssland så kommer vi att studera denna möjlighet.

Det ryska agerandet i Georgien har kritiserats hårt i väst men enligt Skupov handlar det mycket om ingrodda föreställningar om att allt som Ryssland gör per definition måste vara fel.

Sverige är bland de länder i Europa som varit hårdast i sin kritik och det framgår att den ryska ambassaden är missnöjd med den svenska linjen.

– Vi väntade oss en mera konstruktiv roll från Sveriges sida, i varje fall en objektiv roll där man är beredd att se till bägge sidors motiv och gärningar. Förs och främst skulle man börja med att konstatera att det var Georgien som angrep Sydossetien, säger Michail Skupov.

Mest irriterad är man på att utrikesminister Carl Bildt jämfört Ryssland agerande i Georgien med Nazitysklands annektering av Sudetområdena i Tjeckoslovakien.

– Vi har redan reagerat på detta uttalande och tycker att det minst sagt är osakligt, särskilt med tanke på Rysslands erfarenhet av umgänge med Nazityskland.

Vad säger det om den svenska statsledningen när man drar till med sådana jämförelser?

– Jag vill inte använda några starka ord, säger Michail Skupov på den ryska ambassaden i Sverige.

Carl Bildt säger att Rysslands erkännande av Sydossetien och Abchazien kommer att ha konsekvenser för lång tid framåt. Michail Skupov däremot tror inte att Georgienkrisen kommer att ha någon allvarlig påverkan på de bilaterala svensk-ryska relationerna.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista