Unik rättegång kring olagligt torskfiske

Under onsdagen inleds en unik rättegång mot 16 fiskare som är åtalade för att olagligen ha fiskat och sålt mer än 100 ton torsk. Enligt Fiskeriverkets kontrollchef, Johan Löwenadler Davidsson, är den här typen av brott ännu ett problem för den redan hotade torsken.

– Torsk är starkt utsatt. Beståndssituationen är väldigt allvarlig och kvoterna väldigt små. I det här fallet har man i princip utökat kvoten med tolv procent, vilket naturligtvis kan få allvarliga konsekvenser, säger Johan Löwenadler Davidsson.

16 fiskare har åtalats vid Varbergs tingsrätt för grova brott mot fiskelagen under 2005. Två av fiskarna har erkänt. Deras försvarsadvokat, Björn Breitfeld, säger att hans två klienter med hjälp av en så kallad agent, som tar emot fisken vid kaj, har rapporterat att de har fångat fisken bleka, medan det i själva verket har varit kvotreglerad torsk.

– De bedömer det som oundvikligt att få torsk, även när man fiskar efter annat och de har fått ganska stora fångster. De hade då två alternativ, att vräka den i sjön, vilket den inte hade klarat, eller att landa den som torsk. Men de hade då, på olika sätt, fått reda på att man kunde, via fiskhandlaren, landa det under annan beteckning, i det här fallet bleka. De gjorde det några gånger men det är naturligtvis ingenting de skulle göra om eller är stolta över. Men de gjorde den bedömningen och det är de också beredda att stå för, säger Björn Breitfeld.

Björn Bretifelds två klienter medger att de olagligen har landat femton ton torsk till ett värde av en kvarts miljon kronor. Totalt handlar rättegången om 109 ton olagligt fiskad torsk.

Enligt kammaråklagare Håkan Larsson är det här Sveriges genom tiderna mest omfattande rättegång om brott mot fiskelagen och han tror inte på de fiskare som hävdar att de fick så här mycket torsk som bifångst vid annat fiske.

– Så som jag ser det så verkar det inte vara bifångster utan det verkar vara från fångad torsk, säger Håkan Larsson.

Åklagaren kan yrka på uppemot två års fängelse för grova brott mot fiskelagen, men Håkan Larsson säger att han inte har bestämt sig för om han ska nöja sig med att kräva böter och förverkande av de miljoner som fiskarna totalt ska ha tjänat på sin olagliga torskförsäljning.

Hur omfattande den här typen av fusk är vet ingen säkert. 2007 beräknade Fiskeriverket den så kallade underrapporteringen av torsk i Östersjön till åtta procent, alltså att det faktiskt landades åtta procent mer torsk än som rapporterades in till Fiskeriverket.

Enligt kontrollchefen Johan Löwenadler Davidsson beror det mer på bristfälliga rapporteringsmetoder än medvetet fusk från yrkesfiskarna.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista