Akut EU-hjälp ska rädda torsken

Akuta insatser sätts nu in för att rädda torsken. EU-kommissionen lägger fram ett paket med en rad långtgående åtgärder på tisdagen, framgick av en presskonferens i Bryssel idag. En rad förslag som ska rädda beståndet från kollaps, enligt kommissionen.
Musiken i kommissionens specialproducerade video var dramatisk. Men så är också situationen mycket allvarlig, kommissionen talar om att kollaps hotar näringen. Därför föreslog idag fiskerikommissionär Frans Fischler en rad långtgående åtgärder, bland annat i i Kattegatt, Nordsjön och Skagerak. I kommissionens krisplan föreslås bland annat att fiskeflottorna minskas och kvoterna sänks. Kontrollen skärps också, så att riskerna ökar för dem som bryter mot bestämmelserna. Fischler medger att dagens förslag innebär att fler, i den redan hårt drabbade fiskerinäringen, kommer att bli utan jobb. Men, försökte Fischler trösta, det finns stödpengar som medlemsländerna kan ansöka om. Om de nya planerna lyckas så hoppas kommissionen att torskbeståndet ska ha hämtat sig inom fem till tio år.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".