”Vi borde rest billigare”

Ledningen för landstingsägda Storstockholms Lokaltrafik får kritik efter uppgifter om vidlyftig representation och dyra affärsresor i businessclass. Landstingets revisorer ska genomföra en granskning av kostnaderna under 2002.
– Uppenbarligen finns det ett antal resor där vi inte bokat de kostnadseffektivaste biljetterna. Det måste vi hitta rutinerna för hur vi ska försäkra oss om att vi gör det, säger Gunnar Schön, vd för SL. Det var onödigt dyrt att bo på femstjärniga hotellet The Plaza i New York för över 3 000 kronor natten. Och resonerna i businessclass borde ha gjorts med billigare flygbiljetter. Det medger SL:s vd Gunnar Schön till Ekot efter uppgifter i Svenska Dagbladet i dag om SL-ledningens utgifter för representation och affärsresor under det senaste året. Från politiskt håll har vänsterpartiet reagerat på uppgifterna och i ett uttalande skriver vänsterpartiets sjukvårdslandstingsråd Kerstin Pettersson att det handlar om slöseri med skattepengar. Men i stort anser vd Gunnar Schön att de resor och representation man beslutat om varit motiverade och att SL lever upp till sin policy om återhållsamhet vad gäller representation och affärsresor. Sedan en tid tillbaka pågår också en omarbetning av rutinerna kring affärsresor av SL:s nya styrelse som tillträdde i vintras. Landstingets revisorer ska nu inleda en fördjupad granskning av förhållandena. Ordföranden i SL Anna Berger-Kettner säger i ett uttalande idag att hon trots kritiken har fortsatt förtroende för vd Gunnar Schön. En del av kritiken gäller att Gunnar Schön i februari lät den förre styrelseordförande Elwe Nilsson åka med till Paris på affärsresa, trots att Elwe Nilsson vid den tidpunkten inte hade några uppdrag längre för SL. Resan skulle ha genomförts tidigare när Elwe Nilsson var styrelseordförande, men den sköts upp till en senare tidpunkt och då var alltså Elwe Nilsson inte längre styrelseordförande för SL. – Syftet med resan var att träffa Keolis, Keolis som äger Citypendeln som vi sålt Busslink till, säger Gunnar Schön. Men då hade Elwe Nilsson redan avgått. – Ja det hade han gjort. Men ändå fanns det en anledning att genomföra den? – Vår bedömning var det. Ytterst är det Elwe Nilsson som styrelseordförande som avgör sådant här. Men han hade avgått? – Ja vid tidpunkten för resan hade han avgått. Så då var det du som avgjorde? – Ja Men det fanns en orsak till varför Elwe Nilsson skulle följa med? – Mmm
Magnus Thorén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".