Påstådd plundring av Iraks kärnavfall oroar

Internationella atomenergiorganet, IAEA, i Wien, är nu starkt oroat av uppgifterna om plundring vid flera kärnavfallslager i Irak. Framför allt gäller det kärnforskningsanläggningen Tuwaitha, söder om Bagdad.
Där förvaras stora mängder låganrikat uran och så kallat utarmat uran. Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om vad som har stulits, säger Melissa Fleming, presstaleskvinna vid IAEA i Wien. Det är oroande uppgifter om plundring i lagret och radioaktiv beläggning på platsen och i omgivningarna, säger Melissa Fleming. Obekräftade uppgifter talar också om att människor har tagit med sig tunnor med så kallad "yellow cake", ett råmaterial för att framställa kärnbränsle. För en månad sedan uppgavs amerikanska soldater ha brutit upp IAEA:s försegling av lagreti Tuwaitha. IAEA klargjorde då att USA-militären måste ansvara för bevakningen. Det har man uppenbarligen inte lyckats med. Den största risken nu gäller människors hälsa och miljön, säger Melissa Fleming: Det går inte att framställa kärnvapen av det här materialet. Då måste man använda höganrikat uran. Däremot skulle terrorister kunna utnyttja det radioaktiva materialet i vanliga sprängladdningar, så kallade smutsiga bomber, säger Melissa Fleming. IAEA har inspekterat lagret i Tuwaitha så sent som i februari i år, det är IAEA, som har haft ansvaret och det är bara IAEA, som vet exakt vilket radioaktivt material, som finns där. IAEA:s chef Mohamed El Baradei skickade förra veckan ett brev till USA:s regering med krav om att IAEA snarast ska få göra en inspektion: – Vi oroas av rapporterna och vi vill själva undersöka lagret, säger Melissa Fleming. Men USA:s regering har hittills varit ovillig att släppa in några FN-organisationer, förutom de som arbetar med humanitär hjälp. Och något svar har man ännu inte fått.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".