Jakt på rymdliv säkerhetsrisk?

Ett stort antal svenska och internationella företag, däribland Sveriges Radio, deltar utan att veta om det i ett stort forskningsprojekt som sägs vilja spåra utomjordiskt liv. Företagens datorkapacitet kan ha utnyttjats av utomstående.
Anställda på företagen - förutom Sveriges Radio också bland andra Sandvik , Ericsson, SE-banken, Saab och Bofors - har låtit utomstående använda datorkapaciteten, utan att det är känt vilka eventuella säkerhetsrisker det innebär. Projektet SETI, Search for Extra Terrestrial Intelligence, sökandet efter utomjordisk intelligens, som påstås ligga under Berkleyuniversitetet i USA uppmanar folk att ladda ner ett program som möjliggör för forskarna att utnyttja datorkapacitet som inte används. Men enligt den säkerhetsbedömning som Sveriges Radio gjort finns det inga garantier för vad som beräknas i datorerna, vem som står bakom och om dokumentet som de anställda laddat ner söker igenom företagets datorer efter annan information. Beräkningarna kan lika gärna användas av någon säkerhetstjänst för beräkning av till exempel raketbanor, säger Sveriges Radios Personaldirektör Per Thorsell till ekot. Sveriges Radio har med anledning av det inträffade inlett förhandlingar om omplacering av tre personer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista