Steinmeier

Tysk oro över Georgienkonfliktens följder

Tysklands utrikesminister Frank Walter Steinmeier anser att konflikten i Georgien är den svåraste sedan kalla kriget och att den kan påverka hela Europas säkerhet.

– Det är för många som är ute med tändstickorna istället för att använda brandsläckaren, säjer Steinmeier i en intervju. Och i tidningen Bild skriver han själv att ”spiralen av provokationer måste upphöra, och det omedelbart. Annars kan vi förlora kontrollen över situationen snabbare än vi anar.”

Tyskland har fördömt det ryska erkännandet av Abchazien och Sydossetien. Men vi kan inte låta känslorna ta över, skriver Steinmeier.

Han och hans regering vill se fortsatt dialog med Moskva.  Förbundskansler Angela Merkel har sagt att hon kommer att söka ny direktkontakt med Moskva före EU:s toppmöte om krisen på måndag.
Också en av Steinmeiers företrädare, Hans Dietrich Genscher, talar om betydelsen av samtal med den ryska ledningen. Han var en av arkitekterna bakom Tysklands enande för snart 20 år sen. Och återföreningen föregicks av intensiva förhandlingar med den dåvarande sovjetledningen. I tysk tv i går kväll sa Genscher att aldrig någon gång under efterkrigstiden, inte heller när det kalla kriget var som kallast, har Nato och Europa avstått från dialog med Moskva.

Därför är det ett misstag att inte Nato-Rysslandrådet nu behandlar den georgiska krisen, sa Genscher. Rådet har kommit till just för den sortens konflikter, sa han, men nu har parterna tillsvidare satt rådet ur spel.

För Tyskland del ligger nu också de goda ekonomiska förbindelserna med Ryssland i potten. En tredjedel av den olja och mer än 40 procent av naturgasen som förbrukas i Tyskland kommer från Ryssland. Och tyska storföretag har investerat stora belopp i Ryssland. Nu är deras framtid där osäker.

Här i Tyskland har den tyska regeringen brett stöd för sin linje att försöka upprätthålla dialog med Kreml. 

Men det finns också hökar här, som nu tycker det är dags att ompröva även affärskontrakten i Ryssland: ”Ryssarna har nu visat att dom inte respekterar ingångna avtal. Det borde också investerare tänka på, säger kristdemokraten och parlamentarikern Eckart von Klaeden.  

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".