klicka för grafik

Ännu en mörk bild av svensk ekonomi

Uppdaterad 18:21
Det ser allt dystrare ut för svensk ekonomi. Den senaste veckan har regeringen och flera bedömare sänkt konjunkturutsikterna för de närmaste åren. I dag var det statliga Konjunkturinstutets tur att måla upp en mörk bild.

– Vi ser att vi är på väg in i en lågkonjunktur, vi räknar med en tillväxt i år och nästa år på en och en halv procent. Det kommer att innebära att arbetsmarknaden försvagas, sysselsättningen kommer att minska nästa år och arbetslösheten kommer att stiga. På sikt kommer också inflationstrycket att lätta i den svenska ekonomin, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén.

Den positiva effekten av att konjunkturen försvagas är alltså att prisökningarna dämpas, från 3,8 procent i år till 1,6 procent 2010. Men priset för detta är alltså bland annat att arbetslösheten stiger från 5,9 procent i år till 6,9 procent valåret 2010. Konjunkturinstitutet är nu mer pessimistisk om konjunkturen än tidigare.

– Det har kommit in en hel del negativ information. Bland annat hade vi ett kvartalsutfall för andra kvartalet som visade att tillväxten stagnerade. Vi har våra egna barometerundersökningar som visar att stämningsläget i hela den svenska ekonomin är mycket svagare än normalt och vi har också fått en del internationella siffror som visar på en svag tillväxt i vår omvärld, säger Mats Dillén.

Konjunkturinstitutet tror ändå att konjunkturen bottnar i slutet av nästa år och vänder upp igen 2010. Dels på grund av en starkare internationell utveckling och dels på grund av stimulans från den ekonomiska politiken. I sina prognoser räknar Konjunkturinstitutet med regeringens tidigare aviserade ekonomiska reformer.

– Dels så har vi lagt in en expansiv ekonomisk politik, framförallt en expansiv finanspolitik med reformer på 40 miljarder 2009 och även ytterligare reformer 2010 och sedan räknar vi med Riksbanken kommer att börja sänka räntan så småningom, säger Mats Dillén.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista