Elever och lärare väntar utanför sin skola av rädsla för efterskalv efter jordbävningarna i maj. Foto: Tao Ming /Scanpix.
jordbävningen i kina

Skolstart återuppväcker känsliga frågor

På måndag börjar skolorna i Sichuanprovinsen där över 80 000 människor kan ha dött i jordbävningarna i maj i år. Efter katastrofen har en kontroversiell fråga varit varför så många skolor kollapsade. Polis och myndigheter i Sichuan har använt både pengar och hot för att tysta föräldrar som miste barn.

Barnen i jordbävningsområdet i Sichuan i Kina kommer att kunna börja skolan den första september precis som andra barn, rapporterar myndigheter i provinsen.

Arbetet med att bygga klassrum är så gott som färdigt och precis som de temporära lägenheterna har de byggts snabbt av förproducerade isoleringsskivor med blå plåttak och beräknas att hålla i tre år medan de riktiga skolbyggnaderna blir färdiga.

I jordbävningen i Sichuan i mars drabbades skolor extra hårt. Många skolbyggnader kollapsade inom sekunder medan hus som stod bredvid klarade sig. Myndigheterna säger att 9 000 elever och lärare dog, medan andra säger att det kan ha varit många fler.

Föräldrar till de döda skolbarnen blev snabbt en fara för lokala myndigheter eftersom de anklagade myndigheter och byggbolag för att ha byggt dåliga skolor och i stället stoppat pengarna i egen ficka.

Kinesiska medier skrev mycket om skolskandalerna och korruptionsanklagelserna men efter en tid blev ämnet för känsligt och belagt med censur.

Den kände Sichuanaktivisten Huang Qi samlade information om skolorna och hjälpte föräldrar att organisera protester. Han åtalades i somras för ”olagligt innehav av statshemligheter” och en lärare som lade upp foton av förstörda skolor på internet ska utan rättegång ha skickats av polisen till ett års omskolning genom arbete för att ha ”stört den allmänna ordningen”.

Kinesiska medier har rapporterat att föräldrar som förlorade sina barn i skolor i jordbävningen som minst har erbjudits omkring 30 000 kronor i kompensation, men många har även fått flerdubbla beloppet.

I samband med att de tagit emot pengarna har föräldrar fått skriva på avtal med lokala myndigheter om att inte fortsätta att demonstrera eller pressa lokala myndigheter längre.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista