Redare får betala 192 miljoner

Redaren Vilgot Johansson från Tjörn dömdes på måndagen att betala 192 miljoner kronor till staten. Tvisten handlarom en över 20 år gammal konkurs.
På tisdagen avslutades den rättsprocess som kan bli sista kapitlet i efterspelet till varvskrisen på 70 och 80-talen, och sista kapitlet för det legendariska rederiet Bröderna Johansson på bohusländska Tjörn. Redarbröderna Johanssons världsomspännande redarnäring i lilla Skärhamn på Tjörn sysselsatte tusentals och omsatte miljarder. Men 1982 var varvskrisen också ett faktum för dem och företaget gick i konkurs. Tvisten mellan staten och den ene av bröderna - Vilgot Johansson handlar om en över 20 år gammal borgensskuld, som skrevs under - tre år före konkursen, som en extra säkerhet för fartygskrediter. Vilgot Johansson säger att han såg borgen som en ren formalitet. Han funderade aldrig själv över om han skulle kunna betala tillbaka... och har i sitt försvar hävdat att ansvaret för kreditprövningen var långivarens, statens. Den andre brodern, Lars Johansson, gjorde ändå upp om en avbetalningsplan med staten. Men för Vilgot Johansson hamnade det här i rätten. Där staten via riksgäldskontoret krävt den numera pensionerade redaren Vilgot Johansson på en halv miljard kronor. Sanna Klinghoffer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".