Kvinnolöner ökar inte vid privatisering

Lönen för kvinnodominerade yrken inom Kommunalarbetareförbundet är i stort sett densamma oavsett om arbetsgivaren är privat eller offentlig. Det visar en undersökning som Kommunal har gjort. Men när det gäller mansdominerade yrken har lönerna ökat med mellan 10 och 20 procent när kommunal verksamhet lagts ut på entreprenad.
Det här tror Christer Tillén, ombudsman på Kommunal, beror på just att det finns en tydlig könsuppdelning mellan yrkesgrupperna. – Det är en grundläggande sak i samhället att kvinnodominerade yrkesområden har lägre lön en mansdominerade yrkesområden, oavsett om det drivs privat eller offentligt, säger Christer Tillén. Privat vård ger inte hög lön Det är främst kommunalmedlemmar inom de traditionellt mansdominerade yrkena, som snickare, elektriker och rörläggare, som får en bättre löneutveckling med privat arbetsgivare, enligt Kommunals egen undersökning, medan kvinnor inom vården stannar kvar på en fortsatt låg nivå, trots privatisering av verksamheten. Sankt Görans sjukhus i Stockholm drivs sedan några år i privat regi. Men det har inte lett till större löneökningar. – När vi förhandlar med arbetsgivare pratar vi om 250 kronor dit och 50 kronor dit. I bland känns det som att man vill grina å sina kompisars vägnar. Det är hopplöst, säger Inger Sandström, undersköterska på Sankt Göran. På Sankt Görans sjukhus i Stockholm som drivs av det privata vårdföretaget Capio tjänar undersköterskorna i snitt 200 kronor mer än de landstingsanställda på ett annat stort sjukhus i Stockholmsområdet, Huddinge sjukhus. Lika löneutveckling Löneutvecklingen har varit ungefär densamma på de båda sjukhusen under de senaste åren, ungefär 4 procent löneökning per år. På Huddinge tjänar en undersköterska i genomsnitt 16 800 kronor i månaden utan tillägg och på Sankt Göran cirka 17 000 kronor. När Kommunal undersökt skillnader i löner för de medlemmar som har privata arbetsgivare och de som jobbar för kommuner och landsting kom man fram till att lönerna för vård- och omsorgspersonal ökar marginellt, eller inte alls när verksamheten tas över av en privat arbetsgivare, berättar Christer Tillén, ombudsman på Kommunal: – Om det varit så att privat konkurrens skulle gynna våra medlemmar löneutvecklingsmässigt så skulle det på något sätt ha avspeglat sig. Men det gör inte det, säger Christer Tillén, ombudsman på Kommunalarbetareförbundet.
Måns Uggla och Aina Jutterström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".