Dollarn under 8 kronor på tisdagskvällen

Den amerikanska dollarn har fallit kraftigt på tisdagkvällen, efter besked i USA om oförändrad centralbanksränta, vilket också sänkte marknadsräntorna.
För första gången på fyra år har värdet på den amerikanska dollarn sjunkit under 8 kronor på tisdagkvällen. Man får gå tillbaka till februari 1999 får att hitta motsvarande nivå, och det här gäller inte bara för den svenskas kronan, för dollarn har tappat i värde också mot euron, som också når sitt högsta värde mot dollarn på fyra år. Den amerikanska centralbankens beslut om att låta räntan vara oförändrad har sänkt både marknadsräntor och valuta ikväll. Svag dollar blir till glädje för svenska och europeiska bilägare eftersom bensinpriset sjunker när dollarn går ner. Även turistindustrin kan få en välbehövlig puff av svagare dollarkurs, men det är osäkert om det räcker för att få fart på en bransch i kris som påverkas av andra faktorer som oro och farsoter i världen. Men svagare dollar är inte till glädje. För svensk bilindustri som är så starkt dollarberoende är det tvärtom. Saab men framför allt Volvo har sin största försäljning till USA, och en Volvodirektör, Sven Eckerstein, säger på tisdagkvällen till nyhetsbyrån TT att en tioprocentig nedgång av dollarkursen motsvarar tre miljarder kronor i lägre intäkter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".