Saddams son kan ha tagit miljarder ur bank

Ett av världshistoriens kanske största bankrån begicks i Irak timmarna innan bomberna började falla i Bagdad den 20 mars. Det var en av Saddam Husseins söner, Qusay, som ledde räden.
Saddam Husseins son Qusay dök upp klockan fyra på morgonen denna dag i Iraks centralbank. Med sig hade han en av faderns personlige medhjälpare och ett brev undertecknat av Saddam Hussein, som rekvirerade 900 miljoner dollar och 100 miljoner euro, det vill säga motsvarande närmare nio miljarder kronor. Ingen på banken vågade säga nej. Ingen ställde frågor om varför uppemot en fjärdedel av landets valutareserv skulle lämnas ut. Tre lastbilar för att köra pengarna Utanför centralbanken väntade lastbilar. Det tog två timmar att lasta alla kontanter på tre olika lastbilssläp. Arbetet var klart när de anställda dök upp på morgonen. Rånet har bekräftats av en hög amerikansk tjänsteman som är med att återuppbygga finanssystemet i Irak och detaljerna finns publicerade i New York Times. Vart pengarna tog vägen säger sig inget veta. Även andra banker ska ha plundrats dessa dagar på flera miljarder kronor.
Alice Petrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".