USA-räntan oförändrad

Den amerikanska centralbanken lämnar sin viktigaste styrränta oförändrad på 1,25 procent - men banken är fortsatt osäker om utvecklingen i världens största och viktigaste ekonomi.
Oro på kort sikt - mer postivt längre fram - så kan centralbankens bedömning av den amerikanska ekonomin sammanfattas. Centralbanken varnar för en försvagning på kortare sikt - mest negativa tecken är utvecklingen för produktion och sysselsättning, 100.000-tals arbetstillfällen har försvunnit enbart i år - den sämsta sysselsättningsutvecklingen i USA sedan mitten av 40-talet. Banken oroar sig också för prisutvecklingen - att det till och med finns en risk för deflation, det vill säga kraftigt fallande priser, något som alltså påverkar företagens vinster negativt och försvårar återhämtningen för ekonomin. Men det finns även positiva tecken - banken pekar på bland annat sjunkande energipriser och att allmänheten förtroende för ekonomin tycks öka, vilket bådar gått för konsumerandet framöver. Många bedömare hade dock förväntat sig än en positivare analys, inte minst mot bakgrund av att centralbankschefen Alan Greenspan vid upprepade tillfällen pekat på Irakkriget som den stora osäkerhetsfaktorn för ekonomin, nu när striderna i princip är över, borde alltså bilden vara ljusare, menar kritikerna. Den fortsatta osäkerheten, och bankens varningar för en svag tillväxt, gör också att dollarn fortsätter att tappa i värde - än så länge utan att alltför många varningssignaler ljuder här i USA - tvärtom pekar många på att det låga dollarvärdet är en bra hjälp för den amerikanska industrin att få bättre fart på verksamheten igen. Men syns inga klara tecken på en förbättring i ekonomin som helhet den närmaste månaden, så är bedömningen här i USA att Centralbanken planerar en räntesänkning vid sitt nästa i slutet av juni. Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".