Turkiet förnekar folkmord

Turkiets officiella förnekande av folkmordet på armenier, som ägde rum under första världskriget, har gått så långt att den turkiska ambassaden här i Sverige nu också lägger sig i vad som sägs på föreläsningar i Sverige.
I slutet av mars hölls ett seminarium i Uppsala anordnat av regeringens projekt Forum för Levande Historia. – Jag har aldrig varit med om någonting så konstigt som att ambassaden stör en historielektion, säger professor David Gaunt, en av föreläsarna. 1915 påbörjade det Ottomanska riket en etnisk rensning av minoriteterna armenier, assyriersyrianer och kaldéer. Sammanlagt beräknas omkring en miljon personer ha mist livet i folkmordet. Turkiets officiella inställning har alltid varit att det inte är fråga om något folkmord. Ambassadpersonalen ifrågasatte forskare Den 26 mars dök en delegation från ambassaden upp i Uppsala som skulle övervaka föreläsningen. Ett nittiotal personer i publiken kunde bevittna hur ambassaden ifrågasatte de uppgifter som de svenska forskarna la fram om folkmordet. Den turkiska ambassadens andresekreterare tycker att en seminariedag om en historisk händelse borde följas upp av motsidans argument. Deltagare fotograferades De deltagare som Folkradion varit i kontakt med berättar också att en man gick omkring med en kamera och tog extrema närbilder på alla som yttrade sig. – Han var en meter framför mig och höll kameran så han skulle få en ansiktsbild. Han fotograferade fler också. Från ambassadhåll uppges att ambassaden inte har någon fotograf. Ambassaden har klagat på föreläsningen hos kulturminister Marita Ulvskog som i ett brev svarat att det inte är upp till regeringen att avgöra vad som hände 1915 utan att det får avgöras av historikerna. Folkradion har varit i kontakt med Kulturdepartementet som hänvisar till Forum för levande historia. De i sin tur hänvisar till Utrikesdepartementet som i sin tur hänvisar tillbaka. En het fråga som ingen vill ta tagi i.
Alexander Gagliano, Folkradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".