Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU säger nej till sars-kontroll

Italien vill att alla inresande till EU från länder som drabbats hårt av sars ska undersökas. Detta för hindra att den allvarliga lungsjukdomen blir vanligare i unionen. Men de flesta av EU:s folkhälsoministrar vill att länder som har problem med smittan ska undersöka de som lämnar landet.
Det kom fram när EU:s folkhälsoministrar träffades på tisdagen för att diskutera sars. Den svenske folkhälso- och socialtjänstministern Morgan Johansson hör till dem som inte vill testa inresande. Han tycker att resenärer ska kontrolleras när de lämnar ett drabbat land genom att de tillfrågas hur de mår innan de går ombord på flygplanet. – Jag tror att det är viktigt att man följer vad expertisen på området säger och hittills så har både vi och EU och de europeiska experterna sagt att det inte är befogat, säger Men med tanke på hur allvarlig sjukdomen är, ska man inte ta det säkra före det osäkra och göra allt man kan? – Jag tror att man istället ska följa de råd som WHO ställer upp nämligen att göra ordentliga kontroller vid utresan från de områdena som är utpekade, säger Morgan Johansson. Men EU kan ju inte kräva att utreseländerna kontrollerar folk? – Nej, det är WHO som är expertorgan på detta och då tycker vi att det är kring WHO:s råd som vi ska sluta upp, säger Morgan Johansson. Men är det inte bättre att ta till radikala åtgärder nu innan sars har blivit ett problem i Europa? – Det är alltid en avvägningsfråga. Det är viktigt att vi tar till de åtgärder som är lämpliga och som är väl avvägda, och att vi inte går för långt heller. Jag utesluter inte att det kan vara en åtgärd som man kanske kan behöva så småningom om detta växer som problem. Men innan vi har några sådana rekommendationer vore det fel att gå vidare på det sättet, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.
Willy Silberstein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".