Blair i blåsväder om sjukvården

I Storbritannien är premiärminister Tony Blair återigen på kollisionskurs med stora delar av sitt eget Labourparti. Den här gången handlar det om radikala reformer i den offentliga brittiska sjukvården. Ytterst handlar konflikten om hur den brittiska välfärdsstaten skall se ut för framtiden.
Blair, som gick in i kriget i Irak trots motstånd från partiet och en revolt från de egna leden i parlamentet, står nu inför en ny revolt i det egna partiet. På onsdagen kommer ett lagförslag om en ny sorts sjukhus upp till omröstning i parlamentets underhus. Självständiga sjukhus Stiftelsesjukhusen, som de kallas, ska vara en del av den statliga sjukvården men drivas självständigt, utan inblandning uppifrån. De skall kunna låna pengar, sälja tillgångar, tjäna pengar på begränsade antal privatpatienter och själva bestämma vilka specialiteter de vill satsa på. Till en början är det tänkt att ett litet antal av landets allra bästa sjukhus ska få den nya statusen. Regeringen, som har tänkt vinna nästa val på att ha levererat de förbättringar i sjukvård och skolor som den har utlovat, ser stiftelsesjukhusen som en nödvändig reform för att kunna göra det. Sjukhusen ska leda till en flexiblare och mer effektiv sjukvård. Revolt i parlamentet Men motståndarna inom Labour ser hela projektet som ett hot mot den brittiska välfärdsstatens ideal och fruktar att de nya sjukhusen kommer att skapa en sjukvård uppdelad i a- och b-lag. Konflikten går rakt in i kärnan i det som skiljer gamla Labours socialdemokrati från Tony Blairs nya Labour och motståndet inifrån partiet mot Blairs reformplaner är lika stort som det var mot hans Irakpolitik. I parlamentet på onsdagen väntar, precis som före Irakkriget, en revolt från de egna leden mot Blair. Hur stor den blir återstår att se, men den som hade trott att Tony Blair skulle försöka lägga plåster på såren som Irakkriget rev upp i Labour, och vänta med att utmana partiet igen, hade fel. Blair vek sig inte en tum från det han var inställd på att göra vad gällde Irak, och han gör det inte vad gäller reformer i den offentliga sektorn heller.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".