Östersjön

LRF håller inte med om kritiken från WWF

Det görs mer än någonsin för att minska övergödningen i Östersjön, anser LRF. Enligt Världsnaturfonden, WWF, är åtgärderna för långsamma och helt otillräckliga. Jordbruket står för hälften av utsläppen kväve och fosfor till Östersjön och borde kunna göra betydligt mer för att minska övergödningen, anser WWF:s generalsekreterare Lasse Gustavsson.

– Vi ser fortsatt ökning av näringsläckage till Östersjön. Vi ser dessutom att flera länder expanderar och internsifierar sitt jordbruk. Det leder till ett ökat tryck på Östersjön och Östersjön är redan ett av världens mest hotade marina ekosystem, säger Lasse Gustavsson.

Om man tittar på de utsläppen av kväve och fosfor så har Tyskland, Danmark, Litauen och Lettland minskat sina utsläpp betydligt mer än Sverige de senaste tio åren. Markus Hoffman arbetar med vatten- och havsmiljöfrågor på Lantbrukarnas riksförbund, så här säger han om kritiken.

– Man kan titta på fosforgödslingen och handelsgödsel till exempel. Den ligger på samma nivå som 1906 ungefär. Det görs mer insatser än någonsin nu, säger Markus Hoffman.

Om man ser under tio år hur mycket utsläppen har minskat så är det flera andra länder som har minskat betydligt mer än vad Sverige har gjort?

– Ja, det är till exempel de baltiska länderna och i någon mån Ryssland också och det beror till stor del på att Sovjet kollapsade för femton år sen. De tog nästan bort sin matproduktion, sitt jordbruk för femton år sen, säger Markus Hoffman.

Om du själv skulle föreslå åtgärder för vad jordbruket skulle kunna göra, som skulle förbättra situationen, vad vill du se då?

– Fler jordbrukare skulle kunna använda gps-gödsling som blir allt vanligare nu så det finns en hel rad åtgärder som skulle kunna göras, säger Markus Hoffman.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista