Används för mycket.

Polisen ändrar reglerna för pepparspray

Efter många tveksamma polisingripanden med pepparspray och en pågående granskning av justitieombudsmannen, kommer Rikspolisstyrelsen nu att ändra reglerna för hur pepparsprayen skall användas. Pepparsprayen har varit en del av polisens vapenarsenal i drygt fyra år. Per Engström är chef för polisenheten vid Rikspolisstyrelsen.

– De riktlinjer avseende pepparspray och så vidare, de ska vi se över eftersom användandet av pepparsprayen i vissa fall har varit ifrågasatt kan man säga.

– Den har använts i tveksamma situationer, kan man säga, på olika sätt, säger Per Engström.

Justitieombudsmannen håller nu på att avsluta en granskning av hur polisen använder pepparspray. Av hundratals ingripanden har JO valt att specialgranska 66 fall från sju polismyndigheter i landet.

Bland annat handlar det om fall där polisen använt pepparspray mot personer som redan är gripna och har handbojor, pepparspray som sprutats inne i polisfordon, mot folksamlingar och där pepparspray använts trots att polisen har varit i stort numerärt överläge.

JO väntas komma med ett beslut under hösten men kan redan nu säga att granskningen visar att användningen av pepparspray varierar mycket över landet. Erik Lindberg är byråchef.

– De olika polismyndigheterna är något oklara på var på den så kallade våldsanvändningstrappan som pepparspray hör hemma. En del myndigheter kanske är mer benägna att använda pepparspray än andra och poliserna själva då är lite oklara när det är okej att använda pepparspray och inte, säger Erik Lindberg.

Rikspolisstyrelsen förekommer nu JO:s beslut och ändrar i höst på både regler och utbildning och kommissarie Per Engström medger att de regler som landets poliser nu har att rätta sig efter inte är de tydligaste och det har lett till farliga situationer.

– Exempelvis användandet av pepparspray i fordon helt enkelt, olämpligheten att kanske under färd använda det här på en individ, helt enkelt.

Och det har hänt?

– Det har hänt, kan man säga, och vi måste belysa de här händelserna och se hur man ska kunna agera på annorlunda sätt för att inte riskera framför allt sitt eget liv i de här situationerna, säger Per Engström.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista