Ingen vacker syn för fiskare vid Lofoten. <nobr>Foto: Cornelius Poppe/Scanpix.</nobr>

Oljeletning retar fiskare vid Lofoten

I Norge hotar en ny konflikt på oljeområdet. I vattnen utanför Lofoten, som hittills har varit skyddade mot exploatering, har man nu börjat leta efter olja och gas. Naturvänner och inte minst fiskare protesterar. Hermod Larsen leder organisationen Norges Råfisklag i Lofotenområdet.

– Fiskarna i Norge accepterar olje- och gasutvinning, men säger nej till det utanför Lofoten, säger Hermod Larsen.

Redan nästa år räknar den norska olje- och gasjätten StatoilHydro med att produktionen når sin absoluta topp. Sedan kommer den här industrin att backa och därmed så småningom också inkomsterna, om man inte hittar nya stora olje- och gaskällor. Så nu börjar exploateringen av hittills skyddade områden, bland dem Lofotenvattnen.

Redan nu i sommar har oljeletarna retat gallfeber på fiskarna genom att använda en ekolodsliknande undersökningsmetod som fiskarna påstår förstör fisket. Men ännu allvarligare är att vattnen utanför Lofoten också är reproduktionsplats för den viktiga torsken och man är rädd för att oljeutvinning i området kommer att ödelägga torskfisket.

Men det finns höga förväntningar om att hitta stora fyndigheter just där, säger Odd Ragnar Lorentzen på Oljedirektoratet i Harstad, den statliga myndighet som ansvarar för oljeletningen utanför Lofoten.

– Det här är det mest intressanta området som ännu inte har exploaterats på den norska kontinentalsockeln. Det sätter press på politikerna att få veta om det finns mycket olja och gas där eller inte. Om det finns mycket att hämta upp hotar en konflikt.

Om två år skall stortinget besluta hur det blir. Hermod Larsen på Norges Råfisklag är luttrad.

- Överallt där man gjort fynd har man också satt igång att ta upp det, säger han.

Christer Fridén, Lofoten
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista