Rekordår trots sjunkande upplaga

Trots att upplagorna sjunker var 2007 ett rekordår för den svenska dagspressen. Det visar Presstödsnämndens analys av dagspressens ekonomi som presenteras i dag av Karl Erik Gustafsson, professor i massmedieekonomi.

– Det går bra för den svenska dagspressen, vi har under 32 år följt ekonomin för dagspressen. 2007 var det näst bästa under de 32 åren, säger Karl Henrik Gustafsson.

Men varför går det bra nu?

– Nu är de närmaste de strukturförändringar som har skett under de senaste åren för dagspressen som tog sin början i det att centertidningarna såldes så att det kunde bildas en rad regionala grupper med väldigt många starka tidningar i samarbete och det har gett bättre resultat, säger Karl Henrik Gustafsson.

Dagspressens totalupplaga sjönk med 2,2 procent under 2007. Det är framförallt kvällstidningarna och andratidningarna som står för den största nedgången. Men på annonsmarknaderna är trenden positiv och det är mycket tack vare platsannonseringen. Annonsintäkterna ökade totalt med 2,7 procent förra året. Karl Erik Gustafsson tror att dagspressens framtid ser fortsatt ljus ut.

– Jag tror att man är bättre rustad nu inför den kommande lågkonjunkturen än vad man har varit tidigare just på grund av att man har gjort så mycket strukturaffärer, rätt mycket samarbete genom produktion och liknande vilket gör att man är mindre sårbar än vad man har varit tidigare så det ser faktiskt bättre ut än det har gjort tidigare inför den stundande lågkonjunkturen, säger Karl Henrik Gustafsson.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista