Tillförsikt på skolan.

Arkitekter ser ljuset i konjunkturmörkret

Trots många tecken på sämre ekonomiska tider syns detta inte nu på arbetsmarknaden i normalt konjunkturkänsliga branscher. Efterfrågan på till exempel arkitekter är den största på flera decennier och Alexandra Rylander som går ut Arkitekturskolan i Stockholm till våren tror att åtminstone den närmaste framtiden kommer att innebära bra möjligheter. 

– Eftersom de flesta har fått jobb ganska direkt efter att de har blivit klara så är nog folk ganska positiva i alla fall än så länge. Men sedan är det väl lite oro över hur det kommer att bli om något år så där.

Från många håll hör man ju nu att konjunkturen är på väg ner, vad tänker du om det, om din arbetsmarknad framöver?

– Jag vet inte, jag har frågat runt lite och det känns som att alla är oroliga för det men att det inte verkar synas på arkitektkontoren och folk anställer ju fortfarande så att det känns inte som att det egentligen riktigt märks, säger Alexandra Rylander.

Det har kommit flera tecken på en svagare konjunktur den senaste tiden, lägre sysselsättning, arbetslösheten har vänt upp och tillväxten har tappat fart. Senast gjorde Konjunkturinstitutet bedömningen att Sverige nu går in i en lågkonjunktur.

Byggbranschen är känslig för ekonomiska svängningar och bland arkitekter brukar sämre tider märkas först. Men arbetslösheten är just nu låga en procent bland arkitekterna. Inte heller bland byggnadsarbetare har konjunkturläget gjort avtryck i högre arbetslöshet, säger Byggnads ordförande Hans Tilly till Ekot.

På intresseorganisationen Sveriges arkitekter talar förbundsdirektör Staffan Carenholm istället om den bästa arbetsmarknaden på tre decennier.

– En tillfällig konjunkturdipp, om det nu är det vi står inför, tror jag inte kommer att påverka vår sysselsättning så mycket. Vi har all time high när det gäller platsannonser i vår tidning som brukar vara en ganska så träffsäker konjunkturmätare.

– Vi kan väldigt exakt läsa av vart konjunkturen är på väg när man ser hur antalet platsannonser ökar eller minskar och de har legat mycket högt under hela året och är nu uppe på en väldigt hög nivå.

På Arkitekurskolan i Stockholm tror Gustav Svärdhagen på sämre tider när han lämnar utbildningen om tre år, men just nu märks den goda arbetsmarknaden bland studenterna.

– Det plockas upp studenter redan från andra årskursen in på arbetsmarknaden egentligen och det är väl exceptionellt, tycker jag i varje fall.

Men framöver, hur tror du att det kommer att bli när du ska gå ut då?

– Jag räknar som sagt med en lågkonjunktur då men då får man väl se till att ha någonting i bagaget så att man kan komma ut på arbetsmarknaden i vilket fall, säger Gustav Svärdhagen.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista